Jolanda Janssen
Consulent Wmo
"Ontwikkeling en groei zijn voor mij voorwaarden voor werkplezier"

Negentigduizend uur. Zo lang werken we gemiddeld in een mensenleven. Lang genoeg om een baan te ambiëren die bij ons past. Wie ben ik en wat heb ik nodig om gelukkig te zijn op mijn werk? Voor Jolanda Janssen, consulent bij het Sociaal Domein is dat duidelijk. Groei en ontwikkeling, verdieping en uitdaging zijn de basisingrediënten voor haar werkgeluk. Sinds vorig jaar volgt ze daarom de opleiding middenmanagement aan de Hogeschool Zuyd.
“Voldoening halen uit mijn werk is voor mij als persoon enorm belangrijk. Die voldoening krijg ik van verdieping: dus van meer kennis en ervaring opdoen in een baan of in een werkveld. Daar kan ik heel ver in gaan. En als ik dan het gevoel heb dat ik een baan of werkveld heb uitgediept, dan merk ik dat het begint te kriebelen. Dan ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik wil niet stilstaan. Ontwikkeling en groei zijn voor mij voorwaarden voor werkplezier.”
Een samenvatting
Ter verduidelijking een korte samenvatting van Jolanda’s carrière. “Ik ben afgestudeerd als verpleegkundige. Vervolgens heb ik me gespecialiseerd in kinderverpleegkunde om van daaruit de overstap te maken naar de intensive care. Daarna ruilde ik het ziekenhuis in voor het gevangeniswezen om daar als justitieel verpleegkundige aan de slag te gaan. Daar was ik meer bezig met het sociale en psychische zorgstuk en daarom volgde ik bijscholingen gericht op psychiatrie. Ik kreeg daar ook de kans om me om te scholen tot maatschappelijk werker. Van daaruit maakte ik de overstap naar de Koraalgroep. Daar ging ik aan de slag als teammanager. Dat heb ik met veel plezier gedaan totdat de functie inhoudelijk veranderde. Vervolgens kwam de baan van consulent Wmo op mijn pad. Ik kon bijdragen aan het opzetten van de uitvoering van de nieuwe Wmo. Ik mocht pionieren. Ook binnen dit werkveld heb ik de afgelopen jaren telkens naar verdieping toegewerkt. Ik werk nu als consulent Toegang maatschappelijke opvang en beschermd wonen Maastricht-Heuvelland.”
Een uitdaging
“Ik doe mijn werk graag. Ik werk met heel veel partijen, partners en cliënten samen en het is enorm afwisselend werk. Maar vorig jaar merkte ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik merkte ook dat ik sinds de teammanagersfunctie de smaak te pakken had van het coachen. Dus toen een vacature voor teammanager mijn pad kruiste, heb ik gesolliciteerd. Helaas ben ik het niet geworden. Maar door die stap, kreeg ik wel de kans om een ontwikkelassessment te doen en mijn ontwikkel- en groeibehoefte te bespreken met mijn teammanager. Ik schreef me ook in bij het mobiliteitscentrum van de gemeente Maastricht en kreeg groen licht voor de opleiding middenmanagement aan de Hogeschool Zuyd.”
Een kans
Door het coronavirus loopt de duur van de opleiding vertraging op en studeert Jolanda later af dan gepland. “Dat is een beetje jammer, maar ik zie het vooral als een kans. Ik doe kennis op die nog in geen enkel managementboek beschreven staat. Dit werken in een andere werkelijkheid vraagt andere competenties van ons allemaal en dus ook van managers. Ik kan vanuit mijn huidige baan observeren hoe we binnen onze organisatie omgaan met deze nieuwe manier. Wat betekent het ‘nieuwe werken’ voor het samenwerken? Hoe stuur je op afstand een team aan? Wat hebben wij op de werkvloer nodig? Wat hebben managers nodig? Wat betekent dit voor de organisatie? Met die praktijkervaring hoop ik dat ik straks een manager kan zijn die uit ervaring weet wat het betekent om in een andere werkelijkheid je werk te moeten doen.”
Een investering
Wat deze kans, deze opleiding, Jolanda oplevert is dus duidelijk. "En ik vind het top dat mijn werkgever me hierin stimuleert en dat ik deze kans krijg”, aldus Jolanda.