Brenda Thomissen

Opleidingscoördinator

"Werken voor de gemeente Maastricht is divers en er zijn volop mogelijkheden"

Brenda Thomissen 1

Brenda Thomissen begon bij de gemeente Maastricht als stagiaire. “Ik volgde de opleiding voor directiesecretaresse en kwam eigenlijk via via bij de afdeling Stadsbeheer terecht. Maar ik ben trots dat ik voor de stad Maastricht mag werken.” Tegenwoordig is ze opleidingscoördinator bij de afdeling P&O. “We hebben een heel hecht team en ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”

Iedere afdeling is anders

Ze heeft veel verschillende functies gehad binnen de gemeente. Daardoor heeft ze een goed beeld van de organisatie. “Je kunt niet zeggen dat er één sfeer hangt. Iedere afdeling is weer anders. Dat is er juist zo leuk aan. Na mijn stage ben ik tijdelijk ergens anders gaan werken. Toen er een nieuwe afdeling binnen de gemeente Maastricht werd opgezet, hebben ze me gevraagd om te solliciteren.” Dat doet ze en na het sollicitatiegesprek wordt ze halverwege de uitgang al gevraagd wanneer ze kan beginnen. “Ik heb destijds het secretariaat helemaal vanaf het begin zelf kunnen vormgeven. Ik heb nog steeds contact met mijn toenmalige collega’s bij Stadsbeheer. Er hangt daar echt een familiegevoel, zo fijn.”

Ruilen van baan

Na vier jaar wordt ze medewerker bij het ambtelijke secretariaat van de OR. “Daar zat mijn werkplek naast de afdeling P&O. Na een aantal jaren kwam de teammanager naar mij toe met de vraag of ik bij P&O wilde komen werken. Toevallig wilde daar een medewerker bij de OR werken, dus we hebben van baan geruild.” Vanuit P&O werkt Brenda voor diverse afdelingen. Als ze bij Learn@Maastricht – het opleidingscentrum van de gemeente Maastricht – handen tekort komen, springt ze graag bij. Na een tijdje als vervanger wordt ze er opleidingscoördinator.

Opleidingen

“Het opleidingscentrum van de gemeente Maastricht heeft ruim 50 opleidingen, trainingen en workshops die in company gegeven worden. Van heldere brieven leren schrijven tot adviseren en onderhandelen, maar ook cursussen gericht op persoonlijke ontwikkeling. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat het opleidingsaanbod aansluit bij de behoefte van de medewerkers en de strategische richting van de organisatie”. Anderzijds onderhoudt Brenda het contact met de opleiders. “We evalueren geregeld.  Zo zorgen we ervoor dat de inhoud van de opleidingen actueel blijft en aansluit bij de opleidingswensen van onze medewerkers.”

‘Wat kan ik, wat wil ik?’

Daarnaast heeft de gemeente Maastricht een mobiliteitscentrum. “Dat is eigenlijk het stapje voor het opleidingscentrum. Hier kun je terecht met al je loopbaanvragen. Wat kan ik, wat wil ik? De ene keer is dat een opleiding, de andere keer een nieuwe functie.” En er wordt geregeld een Goed Gesprek gehouden. “Dat zijn de gesprekken die de leidinggevenden regelmatig met medewerkers hebben over hun loopbaanwens en eventueel het volgen van een opleiding.” En voor dat laatste moet je natuurlijk bij de opleidingscoördinator zijn.

‘Op het fietske’

Brenda is geboren en getogen in Maastricht en ontzettend blij dat ze elke dag ‘op het fietske’ naar haar werk kan. “Ik ben supertrots dat ik voor deze stad mag werken. Al is dat weliswaar intern gericht, dienstverlenend aan de collega’s. Maar tussendoor heb ik jaren geleden vanuit de gemeente als projectondersteuner voor Magisch Maastricht gewerkt, het jaarlijkse kerstevent. Dan kun je direct iets voor de bewoners en bezoekers betekenen.” En waarschijnlijk zit de Maastrichtse fluitend op haar fiets, want ze gaat al vanaf haar eerste stagedag met veel plezier naar het werk. “Ik heb een goeie klik met mijn twee directe collega’s en we werken met veel enthousiasme samen aan de ontwikkeling van onze collega’s.” Energie put ze uit de meest uiteenlopende zaken. “Als de onderhandelingen met een opleider succesvol zijn afgerond bijvoorbeeld.  Maar energie zit ‘m soms ook in de kleine dingen. “Een mailtje van een collega dat ze net een hele fijne training heeft gehad. Daar word ik blij van.”