Renan Schulze
Projectleider Burgerbegroting
"In gesprek gaan met mensen en het verschil maken: dat is werken bij de gemeente Maastricht"

Als projectleider Maastricht-LAB en Burgerbegroting staat Renan Schulze midden in de organisatie én de samenleving. Maastricht-LAB stimuleert nieuwe vormen van stadsontwikkeling door te experimenteren met en te leren van de organisatie en de stad. De Burgerbegroting is daar een voorbeeld van. Daarbij zijn inwoners aan zet om na te denken over het uitgeven van overheidsgeld en zo Maastricht te verbeteren. “Ik zit nooit stil, ben veel onderweg en praat met bewoners, raadsleden en collega’s. Dat vind ik leuk aan mijn werk: het directe contact met mensen.”
Leg zelf de lijntjes
De weg naar haar huidige functie is bijzonder. “Na de kunstacademie en een master cultuurwetenschappen was ik werkzaam als kunstenaar, maar ik wilde ook graag iets betekenen voor die sector. Daarom heb ik mij opgegeven voor het traineeprogramma RichtingZuid van de Provincie Limburg. Daarin kun je ontdekken hoe het is om voor de overheid te werken. Je werkt in verschillende domeinen en overheidsorganisaties en wordt uitgedaagd om buiten je comfortzone te gaan.” Renan wil het liefste in Maastricht aan de slag, maar deze stad doet uitgerekend dat jaar niet mee aan het traineeprogramma. “Toen heb ik gekeken wie wat mij betreft de leukste baan had bij de gemeente Maastricht – de beleidsmedewerker beeldende kunst en creatieve industrie - en gevraagd of ik een dag mocht meelopen.” Dat bevalt goed en uiteindelijk kan Renan zelf aan de slag als beleidsmedewerker beeldende kunst en creatieve industrie door een zwangerschapsvervanging. “Dus laat je niet tegenhouden, onderneem actie en leg zelf de lijntjes.”
Maastricht: traditie en vernieuwing
Renan komt zelf niet uit Maastricht. “Klopt, maar ik heb hier wel gestudeerd en dit is de leukste stad om iets te doen voor de kunst- en cultuursector. De natuur is vlak om de hoek, terwijl je wel alle faciliteiten van een stad binnen handbereik hebt. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in het Sphinxkwartier: zo mooi hoe oud en nieuw daar samenkomt. Tijdens mijn traineeprogramma heb ik Het Geluk van Limburg van Marcia Luyten gelezen. Dan zie je wat de kracht van Maastricht is: de combinatie van traditie en vernieuwing. En om dan voor zo’n stad te mogen werken, dat is geweldig. Met mijn achtergrond in de cultuurwereld en kennis van de gemeentelijke organisatie kan ik een brug slaan tussen die twee werelden. Daar gaat mijn hart voor de kunst sneller van kloppen!”
‘Je kunt echt het verschil maken’
Na zes maanden zwangerschapsvervanging gaat Renan aan de slag als projectleider Maastricht-LAB en Burgerbegroting. “Beide onderwerpen zijn één groot experiment waarbij ik midden in het speelveld sta én midden in de stad. Ik ga in gesprek met bewoners en dat spreekt me ontzettend aan. Mensen weten me nu te vinden, je staat heel dichtbij en kunt echt het verschil maken.” Ook binnen de organisatie legt Renan veel contact en geeft ze presentaties over de Burgerbegroting. “De diversiteit binnen de gemeente Maastricht is enorm. Ik denk zelf niet in aparte afdelingen en dat is ook mijn rol. Zorgen dat mensen elkaar weten te vinden. Dat maakt het zo dynamisch: ik ben het knooppunt tussen intern en extern. De diversiteit binnen een gemeente is enorm en dat maakt het werken zo interessant. De kracht van een team zit ‘m volgens mij ook in die verscheidenheid. De een is veel op pad, de ander werkt meer vanachter de computer. Zo is er altijd wel een functie die bij je past.”